fi

5 vinkkiä metallisoittoon rumpalille

14.02.2025

Metallisoitto on rumpujensoiton alalaji, joka kysyy hieman erilaista harjoittelumentaliteettiä kuin vaikkapa jazz-soitto. Metallisoitossa viehättää monia (myös allekirjoittanutta) sen iso energia, isot volyymit ja nopeus. Tässä kirjoituksessa annan oman harjoitteluni kautta huomaamiani hyviä kulmakiviä siihen, miten metallisoittoa kannattaa harjoitella rummuilla.

 
1 Harjoittele kestävyyttä
Monet metallirumpalit jahtaavat soittoonsa nopeutta ja ajattelevat, että fake it till you make it -periaate toimii. Eli pusketaan niin pirun nopeasti ja ajatellaan että se siitä helpottuu kun jauhaa tarpeeksi kauan.
Tuo on kuitenkin nopein tie turhautumiseen ja rasitusvammoihin, sekä epäekonomiseen tekniikkaan.
Kestävyysharjoittelu voi olla hiukan tylsän kuuloista, mutta lopulta se on nopein, helpoin ja yksinkertaisin tapa saada varmuutta ja myös nopeutta soittoon. Tapoja on monia, mutta jo noin 10min pätkät temmossa joka ei tunnu pahalta säännöllisesti soitettuna antaa todella paljon. Pätee yhtälailla tuplabasarisoittoon (tekniikasta riippumatta) kuin blastbeatteihinkin.

2 Puske, älä purista
Harjoitussessioissa on tärkeää koittaa puskea omaa osaamista aina äärirajoille. Kuitenkin kannattaa olla erityisen tarkkana siitä, että tekniikka pysyy kasassa, eikä purista liikaa. Tämä erityisesti kapulatekniikassa - rentous tulee säilyä vaikka mennään lujaa ja nopeasti. Puristamalla kapulaa tiukasti saa aikaan monenlaisia rasitusvammoja sekä se vaikuttaa paljon myös soiton ekonomisuuteen.
Pienin askelin kun lisää aina haastetta (lisää tempoa, pidempiä pätkiä) niin hyvä tulee. Tekniikka pysyy rentona ja kontrolloituna eikä pääse syntymään jännetupin tulehdusta, tenniskyynerpäätä tai muuta ikävää vaivaa.

3 Hyödynnä pomppua
Käsitekniikassa varsinkin on ekonomista hyödyntää pomppua. Keskitytään me siihen, että painetaan kapulaa alaspäin ja antaa fysiikan tehdä loput. Näin et tee liikaa töitä. Metallisoitossa onkin juuri pompun (engl. rebound) takia suosittua käyttää aika paksuja kapuloita, koska ne antaa enemmän pomppua. Itselle paras on jo pitkään ollut 5BXL, joka on suht paksu ja XL-merkintä antaa lisää pituuttakin.

4 Säädä pedaalit sun keholle sopiviksi
Ostat tuplapedaalit, katsot netistä videon "the PERFECT pedal settings" ja teet videon mukaan, mutta pedaali tuntuu silti huonolta. Tähän syynä on se, ettei universaalia täydellistä asetusta ole olemassa. Jokaisen ihmisen keho on erilainen, jolloinka täydellinen säätö on myös yksilöllinen. Hyvä nyrkkisääntö on, että kun laitat jalat pedaalilaudan päälle ja jännität pohkeet, tulisi nuijien osua juuri ja juuri bassorummun kalvoon. Tuota nyrkkisääntöä mukailemalla ja rauhassa testailemalla löydät varmasti omat säädöt.

5 perehdy musiikin/rytmin teoriaan
Varsinkin nuoremmat metallirumpalit monesti viisveisaavat musiikin teoriasta
ajatuksena vaan blästätä ja polkea tuplia k*rpänä. Osaamalla perusrytmiikkaa ja perussanastoa takaat sen, että soitossasi on kuitenkin muitakin vivahteita ja soittosi on monipuolista. Jos kuuntelee vaikka Dan Preslandia, Gojiran Mariota tai Brann Dailoria, on heillä paljon uniikkeja ideoita, joihin päätyy vain sitä kautta että ymmärtää musiikin/rytmin teoriasta jotain. Myöskin kommunikointi muiden muusikoiden ja opettajien kanssa helpottuu huomattavasti kun osaa nuotistoa ja ymmärtää aika-arvot.

Kärsivällisyyttä ja järkeä matkaan, muista hengittää ja tervetuloa kuulemaan tästä ja muista aiheista lisää rumputunneille Nekalaan! :) Eka käynti on aina -50% uusille oppilaille. :)
-Roope